Uw huis verkopen? Vraag vrijblijvend een bod aan

Stijgende huurprijzen: zijn beleggers de oorzaak?

AMSTERDAM, 24 april 2019 – In een aantal grote steden in Duitsland zijn begin april demonstraties ontstaan tegen het woningtekort en de hoge huurprijzen in de particuliere huursector. Demonstranten zijn klaar met de stijgende prijzen en verwijten het fenomeen aan vastgoedbeleggers. Dit laatste is echter een misvatting.

Ook in Berlijn stijgen de huurprijzen

In Berlijn is de gemiddelde huur van appartementen sinds 2011 verdubbeld. Daarnaast is het aantal beschikbare sociale huurwoningen sterk afgenomen in de afgelopen paar jaar. In Nederland is er een soortgelijke situatie op de woningmarkt, maar deze is niet zo extreem als het in Berlijn is.

Petitie voor een referendum

Er zijn in Berlijn 170.000 handtekeningen verzameld in een petitie om een referendum te houden waarin bepaald moet worden of woningen afgenomen moeten worden van particuliere verhuurders. Zo’n onteigening zal echter het probleem, het woningtekort, niet oplossen. In het verleden is ook al een soortgelijke maatregel getroffen, welke het probleem destijds ook niet heeft opgelost. Het is eerder een dure manier om het probleem uit te stellen.

Drie pijlers

De staat van de woningmarkt rust op drie pijlers: koopwoningen, sociale huur en particuliere huur. Op het moment dat een van deze pijlers minder goed functioneert, is de gehele woningmarkt uit balans. Dit is wat er zowel in Berlijn als in Nederland aan de hand is.

Meer vraag naar particuliere huurwoningen

Het aantal particuliere huurwoningen in Nederland daalt al sinds na de Tweede Wereldoorlog. In Nederland dacht men voor een lange tijd dat koopwoningen en sociale huur genoeg keuze zou bieden. Hierdoor is het aantal particuliere huurwoningen gedaald van 60% naar 12% van de totale woningvoorraad en is er voor woningzoekenden nu te weinig keuze. De vraag naar huurwoningen is in de midden- tot hoge inkomensklasse gestegen door de veranderende arbeidsmarkt. Er is steeds meer vraag naar huur- en minder naar koopwoningen door de steeds flexibelere arbeidscontacten.

Auteur:
Demi Okhuijsen
Communicatie

Bron:
Het Financieel Dagblad: Particuliere huursector krijgt zwartepiet, maar is onmisbaar https://fd.nl/opinie/1297731/particuliere-huursector-krijgt-vaak-zwartepiet-maar-is-onmisbaar#

Waarom Damborg?

  • Géén makelaarskosten
  • Géén ontbindende voorwaarden in de koop
  • Direct zekerheid en meteen uw geld
  • Een veilige, snelle en betrouwbare manier van werken
  • Veel ervaring met de woningmarkt

Wilt u uw pand of woning per direct verkopen?

Dan bent u bij DamBorg aan het juiste adres! Wij renoveren panden en investeren in beleggingsobjecten. Dit doen we hoofdzakelijk in steden zoals Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht.

Vraag vrijblijvend een bod aan