Sterk herstel Nederlands vastgoed
Nederlands vastgoed heeft een sterke comeback gemaakt in het tweede kwartaal.
Het rendement op de standing investments, dat is exclusief aankoop-, verkoop- en ontwikkelobjecten, bedroeg 3,3 procent voor Q1 2021. Dit is een sterke stijging van het rendement. mede veroorzaakt door de aanpassing van de overdrachtsbelasting. Het vastgoed volgt daarmee de ontwikkeling van de Nederlandse economie, zoals vorige week bekend gemaakt door het CBS.
Waardegroei woningen
Binnen de woningsector heeft in Q2 2021 een totaal rendement van 4,1 procent behaald en ook over de laatste twaalf maanden is er een waardegroei van ruim 4 procent gemeten voor woningen, ondanks de verhoging van de overdrachtsbelasting van 6 procent. Dit betekent dat de bruto prijsontwikkeling eigenlijk nauwelijks is afgezwakt tijdens pandemie.
In lijn met vorige kwartalen zien we wel dat de grote steden een lagere groei laten zien ten opzichte van de rest van Nederland. Dit is ook zichtbaar in de operationele kengetallen, vooral in Amsterdam is de leegstand opgelopen naar boven 4 procent en blijft ook de actuele huurgroei achter. Dit duidt erop dat de pandemie in het hogere segment wel degelijk een impact heeft.
Retail weer een positief rendement
De winkelsector laat voor het eerst sinds de start van de pandemie weer een positief totaal rendement van 0,8 procent zien op kwartaalbasis, maar het indirecte rendement is voor het tiende kwartaal op rij negatief, met -0,2 procent voor Q2 2021. Het verschil tussen de best en slechts presterende winkelobjecten blijft daarbij onverminderd groot. Aan de ene kant zien we positieve rendementen in het convenience segment, maar aan de andere kant hebben we in het comparison segment een afwaardering van 17 procent gezien sinds begin 2019.
Gedurende de pandemie is tot nu toe door de aan de index deelnemende beleggers gemiddeld een post van 7 procent oninbare huren als percentage van de bruto opbrengsten gerapporteerd, waar dit in de jaren voor de pandemie gemiddeld rond de 1 procent bedroeg.
Kantorensector stabiliseert
De kantorensector stabiliseert zich met een totaal rendement van 1,7 procent en een indirect rendement van 0,7 procent. Ook de markthuurgroei is licht positief met 0,3 procent en de leegstand binnen de index is onveranderd ten opzichte van vorig kwartaal op 9,3 procent, alhoewel dit wel iets hoger ligt dan de 7,8 procent gemeten aan het begin van de pandemie. Dit laat zien dat wereldwijd leegstand een grote impact heeft op het door individuele kantoren behaalde rendement. Volledig verhuurde kantoren hebben over het algemeen goed gepresteerd, maar het aantal kantoren met (gedeeltelijke) leegstand is toegenomen en deze kantoren laten ook een duidelijke underperformance zien.
Waarom Damborg?
- Géén makelaarskosten
- Géén ontbindende voorwaarden in de koop
- Direct zekerheid en meteen uw geld
- Een veilige, snelle en betrouwbare manier van werken
- Veel ervaring met de woningmarkt
Wilt u uw pand of woning per direct verkopen?
Dan bent u bij DamBorg aan het juiste adres! Wij renoveren panden en investeren in beleggingsobjecten. Dit doen we hoofdzakelijk in steden zoals Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht.
Vraag vrijblijvend een bod aan