Uw huis verkopen? Vraag vrijblijvend een bod aan

Prijzen van koopwoningen Amsterdam stabiliseren

Op de overspannen Amsterdamse woningmarkt lijkt de rust enigszins teruggekeerd. De verkopen dalen erg fors en de prijzen van de koopwoningen stabiliseren. Het woningaanbod daalt echter nog verder.

 

DOOR: TON DAMEN 13 APRIL 2017, 09:59
Dit blijkt uit de donderdagochtend door makelaarskoepel NVM gepubliceerde cijfers over de huizenverkopen in het eerste kwartaal.

Het aantal verkochte woningen in de stad daalde van 2777 tot 1939, een daling van dertig procent. Het geringe aantal transacties is vooral het gevolg van het feit dat er zo weinig woningen te koop staan.

Het eerste kwartaal is gewoonlijk zwak, maar ditmaal is de teruggang groter dan de daling in dezelfde periode vorig jaar. Het is mogelijk een reactie op de grote gekte op de woningmarkt in het derde en vierde kwartaal van vorig jaar.

Stabiele prijzen

Ook de huizenprijzen daalden dit jaar in het eerste kwartaal, zij het miniem, van gemiddeld 360.000 tot 359.000 euro. De vierkante meterprijs klom wel van 4196 tot 4328 euro.

Per saldo spreken makelaars van stabiele prijzen. De ‘marktstemmingsindicator’, die de omzetten van de makelaars meet, kreeg echter een tik, en daalde van rond de 1300 miljoen euro tot nog geen 900 miljoen euro.

De woningmarktexperts die naar de som van plusjes en minnetjes op de Amsterdamse woningmarkt kijken, moeten concluderen dat er iets meer tegenvallers te signaleren vallen.

Een teken aan de wand is dat de tijd die gemiddeld nodig is om een woning te verkopen weer stijgt, van 26 naar 29 dagen.
Een van de oorzaken van het terugvallen van de klimmende woningprijzen is dat de regelgeving voor hypotheken dit jaar verder zijn opgetrokken. Zo mag een hypotheek sinds 1 januari niet meer bedragen dan 101 procent van de waarde van het huis.

Nederland

De rest van Nederland toont enige overeenkomsten met de stemming op de Amsterdamse woningmarkt. Het aantal verkopen daalde in het eerste kwartaal zestien procent tot 38.656 woningen.

De prijs van een doorsnee woning bleef gemiddeld 248.000 euro, precies even duur als eind vorig jaar. Per vierkante meter bleef de prijs eveneens vrijwel stabiel: 2155 euro in de laatste drie maanden van vorig jaar, tegen 2154 euro begin dit jaar. De verkooptijd was ook nagenoeg stabiel, 77 dagen vergeleken met 76 dagen eind vorig jaar.

Woningmarkt nog meer onvoorspelbaar

Sven Heinen, voorzitter van de Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA), vreest dat de oververhitting op de Amsterdamse woningmarkt voorlopig aanhoudt. “Het eerste kwartaal lijkt wat verplichting te geven als je naar de woningprijzen en de verkopen kijkt. Maar de onderliggende trend wijst nog steeds op een verkrapping van de woningmarkt.” Hij lanceerde eerder het begrip ‘droogkoken’.

Cruciaal is het aanbodcijfer. Er stonden dit jaar nog maar 1579 huizen in de stad te koop, tegen 1932 eind vorig jaar. Elk kwartaal staan er weer minder woningen in de stad te koop. In 2015 waren het er nog 4485. “Ik houd echt mijn hart vast,” zegt Heinen. “Hoe meer de voorraad woningen opraakt, hoe onvoorspelbaarder de woningmarkt wordt. Dat wordt vooral actueel als onzekerheid de markt gaat beheersen. Komt er weer een minister Wonen? Worden de hypotheekregels nog strenger?”

Volgens Heinen slaat de verkrapping van de woningmarkt ook in andere steden toe. Hij denkt verder dat de landelijke markt binnenkort Amsterdamse trekken vertoont. In heel Nederland stonden in het eerste kwartaal weer minder huizen te koop, 78.945 tegen 92.551 woningen eind 2016. In 2015 waren er nog 141.348 woningen te koop.

bron: www.parool.nl (donderdag 13 april 2017)

Waarom Damborg?

  • Géén makelaarskosten
  • Géén ontbindende voorwaarden in de koop
  • Direct zekerheid en meteen uw geld
  • Een veilige, snelle en betrouwbare manier van werken
  • Veel ervaring met de woningmarkt

Wilt u uw pand of woning per direct verkopen?

Dan bent u bij DamBorg aan het juiste adres! Wij renoveren panden en investeren in beleggingsobjecten. Dit doen we hoofdzakelijk in steden zoals Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht.

Vraag vrijblijvend een bod aan