Uw huis verkopen? Vraag vrijblijvend een bod aan

Ontwikkeling op de Amsterdamse huizenmarkt

AMSTERDAM, 7 februari 2019 – Er wordt steeds meer gepraat over de enorm hoge huizenprijzen in Amsterdam. Het is inmiddels bijna onmogelijk voor mensen met middeninkomens om een woning te betalen in de hoofdstad. De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen in Amsterdam met tientallen procenten gestegen. Ook de huurprijzen bleven niet achter. Wat is hier nou de oorzaak van?

Ondanks de vele inspanningen van de gemeente om meer middeldure koop- en huurwoningen te bouwen, is het aandeel van dit soort woningen gedaald van 17,4% naar 15,6%. Het aantal sociale huurwoningen is nog sterker gedaald. Hier tegenover staat juist een sterke groei in het aandeel dure koop- en huurwoningen, want dit segment steeg van 21% naar 29%.

Airbnb als oorzaak?

Amsterdam is niet de enige stad die kampt met dit probleem, Los Angeles ondergaat de zelfde ontwikkelingen. Universitair hoofddocent Hans Koster heeft in Los Angeles onderzoek gedaan naar de invloed van Airbnb op de huizenmarkt en concludeerde dat de aanwezigheid van Airbnb in een stad een stijging in koop- en huurprijzen van 3% met zich meebrengt. In stadsdelen van LA waar men alleen nog een Airbnb mocht runnen onder strenge regels en voorwaarden, is een daling van 70% gezien in het aantal Airbnb’s. Het gevolg? Een daling van 3% in de koop- en huurprijzen. Koster zegt hiermee een directe correlatie tussen de aanwezigheid van Airbnb en huizenprijzen te hebben bewezen.

De conclusies uit het onderzoek geven een toekomstvoorspelling voor Amsterdam. Door de opkomst van Airbnb, zagen mensen de kans in om geld te verdienen met een extra huis. Hierdoor is de vraag naar huizen in dit soort toeristisch aantrekkelijke steden enorm gestegen. Omdat het aanbod ongeveer gelijk is gebleven, zijn de huizen steeds meer waard. Tussen 2017 en 2018 zijn de gemiddelde prijzen met wel 20% toegenomen. Dat is een stijging van meer dan €80.000 in een jaar tijd.

Nu verkopen of toch nog even wachten?

Uiteraard zijn de stijgende huizenprijzen in Amsterdam niet volledig te verwijten aan Airbnb. Er zijn veel meer factoren die meespelen met dit fenomeen. De vraag is wanneer het omslagpunt komt. In steden als Londen, Stockholm en Toronto dalen de huizenprijzen inmiddels al licht. Steeds meer huiseigenaren laten hun huis daarom taxeren, voordat de waarde van hun ‘stenen schatkist’ weer daalt.

Auteur:
Demi Okhuijsen
Communicatie

Bronnen
Wonen in Amsterdam inmiddels bijna onbetaalbaar – de Volkskrant, 22 februari 2018:
https://www.volkskrant.nl/economie/wonen-in-amsterdam-inmiddels-bijna-onbetaalbaar-wie-gaat-het-tij-keren-~b04ef852/
Huizenprijzen Amsterdan in een jaar ruim 20 procent gestegen – Het Parool, 12 juli 2018:
https://www.parool.nl/amsterdam/huizenprijzen-amsterdam-in-een-jaar-ruim-20-procent-gestegen~a4601316/
Hoe Airbnb tot hogere huren en stijfende huizenprijzen leidt – NRC, 4 februari 2019:
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/04/hoe-airbnb-tot-hogere-huren-en-stijgende-huizenprijzen-leidt-a3652861

Waarom Damborg?

  • Géén makelaarskosten
  • Géén ontbindende voorwaarden in de koop
  • Direct zekerheid en meteen uw geld
  • Een veilige, snelle en betrouwbare manier van werken
  • Veel ervaring met de woningmarkt

Wilt u uw pand of woning per direct verkopen?

Dan bent u bij DamBorg aan het juiste adres! Wij renoveren panden en investeren in beleggingsobjecten. Dit doen we hoofdzakelijk in steden zoals Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht.

Vraag vrijblijvend een bod aan