Uw huis verkopen? Vraag vrijblijvend een bod aan

Nederland kampt met een tekort aan vrije huurwoningen

AMSTERDAM, 12 februari 2019 – Sinds de invoering van de Woningwet in 2015 wordt er van woningcorporaties verwacht dat zij zich focussen op het bouwen en verhuren van sociale huurwoningen. Hierdoor is de vrije huursector de afgelopen jaren onder te tafel geschoven.

Tekort aan vrije huurwoningen

Op dit moment bestaat de Nederlandse woningvoorraad voor 43% uit huurwoningen. Hiervan is 83% een sociale huurwoning. Dat wil zeggen dat slechts 7,3% van de totale woningvoorraad bestaat uit vrije huur. Dit is te weinig. Nu de Nederlandse economie weer opkrabbeld en het inkomen van Nederlanders langzaam hersteld, komen steeds meer bewoners van een sociale huurwoning in aanmerking voor een huurwoning in de vrije sector. Maar doordat er te weinig woningen beschikbaar zijn in de vrije huursector, zijn de huurprijzen vaak onbetaalbaar.

Strengere regels voor hypotheek

Naast het feit dat er meer vrije huurwoningen moeten komen, moeten er ook strengeren voorwaarden ingevoerd worden voor het afsluiten van een hypothecaire lening. Tegenwoordig is het mogelijk om 100% van de woningwaarde te lenen. Hierdoor zitten veel Nederlanders met torenhoge hypotheekschulden. Volgens Klaas Knot, president van De Nederlandse Bank, zijn deze hoge schulden de reden van de schommelingen op de markt. Als mensen meer kunnen lenen, kunnen ze zich duurdere woningen veroorloven, waardoor in een krappe markt de prijzen stijgen.

Stijgend tekort aan woningen

Uit een onderzoek van onderzoeksbureau ABF Research blijkt dat in 2018 het woningtekort opliep tot 268.000. In 2017 was dit nog 242.000. Beleggers en woningcorporaties hebben een belangrijke taak bij het opvullen van de woningvoorraad. Woningcorporaties hebben een bouwopgave van 120.000 woningen tot 2022. Tot nu toe loopt de bouw hiervan erg achter. Dit komt door het tekort aan bouwlocaties. Het ombouwen van leegstaande (kantoor)panden lijkt dan ook een mooie kans.

Auteur:
Demi Okhuijsen
Communicatie

Bronnen
De sociale staat van Nederland – Sociaal en Cultureel Planbureau, 11 september 2018: https://digitaal.scp.nl/ssn2018/inkomen/
Knot: ‘Vrijehuursector is belangrijk voor gezonde woningmarkt’ – Financieel Dagblad, 12 februari 2019: https://fd.nl/economie-politiek/1289081/vrije-huursector-is-belangrijk-voor-gezonde-woningmarkt#

Waarom Damborg?

  • Géén makelaarskosten
  • Géén ontbindende voorwaarden in de koop
  • Direct zekerheid en meteen uw geld
  • Een veilige, snelle en betrouwbare manier van werken
  • Veel ervaring met de woningmarkt

Wilt u uw pand of woning per direct verkopen?

Dan bent u bij DamBorg aan het juiste adres! Wij renoveren panden en investeren in beleggingsobjecten. Dit doen we hoofdzakelijk in steden zoals Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht.

Vraag vrijblijvend een bod aan