Uw huis verkopen? Vraag vrijblijvend een bod aan

Kabinet gaat beleggers niet weren van de woningmarkt

AMSTERDAM 11 oktober 2019 – Het kabinet gaat beleggers niet weren van de woningmarkt, concludeert minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren donderdag. Deze uitspraak kom naar aanleiding van een onderzoek door Kadaster en de Universiteit van Amsterdam, naar de invloed van particuliere beleggers op de woningmarkt. 

 

Populariteit wijk invloed op huizenprijzen

Minister Ollongren liet het onderzoek doen in opdracht van het kabinet. De onderzoekers concludeerde dat huizenprijzen in populaire buurten waar veel beleggers actief zijn hoger zijn dan in wijken waar zij geen interesse hebben. Op basis van het onderzoek, stelt Ollongren dat die hogere prijzen niet alleen aan de aanwezigheid van beleggers op de woningmarkt liggen. Populaire buurten zijn nu eenmaal populair, ook bij gewone huizenkopers.

In de onderzochte regio’s Utrecht, Rotterdam, Groningen, Eindhoven, Den Haag en Amsterdam maken beleggers 20 procent uit van het totale aantal kopers. In heel Nederland gaat het om gemiddeld 15 procent.

Hogere huizenprijzen

De invloed van particuliere investeerders op prijzen in de regio’s is te merken als minimaal 10 procent van de woningen door beleggers wordt gekocht. In dat geval zijn woningprijzen zo’n 3 procent hoger dan in buurten waar geen investeerders actief zijn. Bij hogere percentages wordt dit prijseffect groter. Waar 25 procent door particuliere beleggers wordt gekocht, zijn woningen zo’n 11 procent duurder.

“Vraag en aanbod” is de simpele reden van deze prijsstijging in populaire wijken. In wijken waar niet alleen interesse is van ‘gewone’ huizenkopers, maar ook van investeerders is de vraag groter. Tegelijkertijd stijgt het aanbod nauwelijks.

Geen oorzakelijk verband beleggers en huizenprijzen

Volgens het onderzoek is er geen oorzakelijk verband tussen de aanwezigheid van beleggers en de huizenprijzen in een wijk of buurt vastgesteld. “Het stoppen van aankopen door beleggers betekent derhalve niet dat de woningprijzen automatisch zullen dalen”, schrijft Ollongren aan de tweede kamer.

Meer bouwen is de oplossing

Bovendien zijn beleggers hard nodig voor een gezonde woningmarkt, aldus de minister. “Zij zorgen voor kapitaal om nieuwbouwwoningen te bouwen en hebben de afgelopen jaren gezorgd voor een belangrijke ontwikkeling in het middenhuursegment.” De komende jaren moeten er minstens 75.000 nieuwe woningen worden bijgebouwd, zowel koop- als huur-. Omdat de overheid zelf niets bouwt, is het daarvoor afhankelijk van onder meer particuliere investeerders.

Meer bouwen is uiteindelijk de structurele oplossing, volgens de minister. “We moeten voorkomen dat duurzame beleggers worden weggejaagd.”

 

Auteur:
Sophie de Mare

Bron:
Onderzoek Tweede Kamer
Nu.nl (10 oktober 2019)
RTL Z (10 oktober 2019)

Waarom Damborg?

  • Géén makelaarskosten
  • Géén ontbindende voorwaarden in de koop
  • Direct zekerheid en meteen uw geld
  • Een veilige, snelle en betrouwbare manier van werken
  • Veel ervaring met de woningmarkt

Wilt u uw pand of woning per direct verkopen?

Dan bent u bij DamBorg aan het juiste adres! Wij renoveren panden en investeren in beleggingsobjecten. Dit doen we hoofdzakelijk in steden zoals Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht.

Vraag vrijblijvend een bod aan