Uw huis verkopen? Vraag vrijblijvend een bod aan

Is 2017 nog steeds een goed jaar om een huis te kopen?

Door de oplopende hypotheekrente slaat het optimisme over de woningmarkt om. Is een hogere rente gevaarlijk voor nieuwe kopers? En is 2017 nog wel zo’n goed jaar om te kopen?

Een huis kopen was de laatste twee jaar een feest. Hypotheken waren nog nooit zo goedkoop en de huizen goed betaalbaar. Maar op veel plaatsen in Nederland is een huis kopen al lang geen feest meer. De vraag naar koopwoningen is veel hoger dan het aanbod en dat drijft de prijs op. Vraag het in Amsterdam en Utrecht. Vereniging Eigen Huis ziet een kentering in het vertrouwen.

Sinds 2004 peilt Eigen Huis maandelijks de stemming onder woningkopers en -verkopers. Een score van 100 is neutraal, daarboven is positief. In januari 2013, op het dieptepunt van het consumentenvertrouwen, bedroeg de score een bedroevende 51 punten. Sindsdien is er een stijgende lijn die oploopt tot 121 in november 2016. Nu is er sprake van een daling: afgelopen december kwam de score uit op 117.

Stijgende hypotheekrente verwacht

Volgens Eigen Huis ligt de schuld van het afnemende consumentenvertrouwen bij de stijgende hypotheekrente. In het laatste kwartaal liep de hypotheekrente ongeveer 0,3 procentpunt op. Ruim 40 procent van de ondervraagden verwacht dat de rente in 2017 nog verder zal stijgen. Het gevolg is dat steeds minder mensen vinden dat het een gunstige tijd is om te kopen. Is dat terecht? De stijging van de hypotheekrente is minimaal. Maandelijks scheelt je dat misschien twee tientjes. Dat hoeft het koopklimaat dus niet te verzieken. De explosieve stijging van de huizenprijzen zijn een groter punt van zorg.

Oplopende huizenprijzen gevaarlijk?

Op veel plaatsen in Nederland is de woningmarkt oververhit. Dat geldt echt niet alleen meer voor Amsterdam en Utrecht, maar ook voor de kleinere steden en plaatsen met een jonge bevolking. Huizen staan er zelden langer dan enkele weken te koop. De bedragen die op tafel worden gelegd werden enkele jaren geleden nog voor onmogelijk gehouden. Is dat gevaarlijk? Er wordt regelmatig gewaarschuwd dat een forse rentestijging huiseigenaren in de toekomst in de problemen kan brengen. Dat valt wel mee. De verplichting om een hypotheek volledig af te lossen in dertig jaar tijd maakt huiseigenaren behoorlijk weerbaar tegen renteschommelingen.

Vooral waardedaling huizen risicovol

De toename van de maandlasten valt dus mee. Zeker als je bedenkt dat de gevolgen van inflatie niet zijn meegenomen. Het werkelijke gevaar schuilt in een waardedaling van je huis. Als je huis minder waard wordt, kun je de lasten misschien nog wel dragen, maar een verkoop zou je een substantiële restschuld opleveren. Woon je goed waar je zit, dan hoef je je van een virtuele restschuld niets aan te trekken. Kocht je bijvoorbeeld een duur tweekamerappartement in de stad en heb je een kinderwens, dan kan het problematisch worden. Gelukkig zijn sinds de vorige crisis de mogelijkheden voor restschuldfinanciering verruimd. Desalniettemin blijft het een schuld die je moet afbetalen.

bron: www.wegwijs.nl (maandag 2 januari 2017)

Waarom Damborg?

  • Géén makelaarskosten
  • Géén ontbindende voorwaarden in de koop
  • Direct zekerheid en meteen uw geld
  • Een veilige, snelle en betrouwbare manier van werken
  • Veel ervaring met de woningmarkt

Wilt u uw pand of woning per direct verkopen?

Dan bent u bij DamBorg aan het juiste adres! Wij renoveren panden en investeren in beleggingsobjecten. Dit doen we hoofdzakelijk in steden zoals Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht.

Vraag vrijblijvend een bod aan