Uw huis verkopen? Vraag vrijblijvend een bod aan

‘Amsterdam moet meer en sneller huizen bouwen’

De gemeente Amsterdam moet veel meer vaart maken met de nieuwbouw van woningen. Door de schaarste die nu ontstaat lopen prijzen van woningen in de hoofdstad ongewenst hoog op. Dat zegt een breed scala aan partijen tegen Het Financieele Dagblad. Van bouwer, makelaar, ontwikkelaar, belegger tot corporatie. We doen wat we kunnen, reageert de gemeente verwijzend naar de plannen om de komende 10 jaar 50.000 nieuwe woningen te realiseren.

Het bouwtempo is de afgelopen jaren fors opgevoerd, maar niet hard genoeg om aan de vraag te kunnen voldoen. De hoofdstad trekt mensen aan als een magneet. Tussen 2016 en 2025 groeit het aantal Amsterdamse huishoudens met 75.000. Er worden nu tussen de 6000 a 7000 nieuwe woningen per jaar gebouwd. Maar er bestaan grote twijfels of dit tempo volgehouden kan worden omdat de ‘harde plannen’ in rap tempo opraken.

Omliggende gemeenten

Ondertussen exploderen de prijzen. In 2015 namen de WOZ-waardes met 16,7% toe. Het betekent dat een steeds grotere groep mensen geen woonruimte in Amsterdam kan vinden. Makelaars en de gemeente moedigden mensen zelfs actief aan om in omliggende gemeenten te gaan wonen.
‘De gemeente heeft goede stappen gezet, maar er moet een schep bovenop’, zegt Wienke Bodewes directeur van de ontwikkelende belegger Amvest. ‘Er is een forse versnelling nodig’, zegt ook Henk Jagersma, directievoorzitter van Syntrus Achmea Real Estate & Finance (RE & F) een andere grote belegger en ontwikkelaar in de stad. ‘Anders dreigt Amsterdam onbereikbaar te worden voor mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een duur koophuis.’

Moment

Wijs meer bouwlocaties aan, of haal plannen naar voren, is de boodschap van de beleggers aan de gemeente. ‘Dit is het moment om het te doen’, zegt Bodewes . ‘De consumentenvraag is er en beleggers hebben voldoende geld om te investeren.’
Nu wordt er keihard geconcurreerd om de beschikbare bouwlocaties, stelt Marien de Langen van corporatie Stadgenoot vast. ‘De oplossing is om de koek te vergroten. Nadenken over hoe we echt die schaalsprong gaan maken. Dat is praktisch haalbaar, maar dan moet het onderwerp wel de hoogste urgentie krijgen’, aldus De Langer.

Woontorens

‘We draaien op de top van wat we kunnen’, zegt Pierre van Rossum directeur grond en ontwikkeling van de gemeente. Er worden al plannen naar voren gehaald en uitgebreid. Woontorens gaan steeds hoger de lucht in en staan dichter op elkaar om voldoende te kunnen bouwen in een stad waar de ruimte schaars is. Hij wijst op de Sluisbuurt. Twee weken geleden kondigde de gemeente aan dat op het meest Westelijke puntje van Zeeburgereiland 5500 woningen komen, bijna twee keer zoveel als eerder gepland. Om dat te bereiken gaat de hoogste toren 143 meter tellen.
Markpartijen prijzen de inzet van de gemeente ‘die zich een slag in de rondte werkt’. ‘Maar de norm moet niet zijn of iemand zijn best doet’, zegt Jagersma, ‘maar of je aan de vraag kunt voldoen’.

bron: www.fd.nl (zondag 27 november 2016)

Waarom Damborg?

  • Géén makelaarskosten
  • Géén ontbindende voorwaarden in de koop
  • Direct zekerheid en meteen uw geld
  • Een veilige, snelle en betrouwbare manier van werken
  • Veel ervaring met de woningmarkt

Wilt u uw pand of woning per direct verkopen?

Dan bent u bij DamBorg aan het juiste adres! Wij renoveren panden en investeren in beleggingsobjecten. Dit doen we hoofdzakelijk in steden zoals Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht.

Vraag vrijblijvend een bod aan