Uw huis verkopen? Vraag vrijblijvend een bod aan

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zorgt ervoor dat u een betaalbare en verantwoorde hypotheek heeft. Zowel nu, als in de toekomst worden de financiële risico’s beperkt door de NHG. Als u een hypotheek afsluit met NHG, dan weet u zeker dat u verantwoordelijk leent. Uw hypotheek past bij uw inkomen en voldoet aan de eisen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Op deze manier weet u zeker dat u nooit teveel leent en zo maandelijks nog voldoende geld overhoudt naar uw maandelijkse woonlasten.

Mocht u door plotselinge veranderingen in uw persoonlijke leven (denk aan: scheiden, arbeidsongeschikt raken of werkloos worden), uw maandlasten niet meer kunnen betalen. Als u dan een hypotheek met NHG heeft afgesloten, creëren zij een soort vangnet voor u. In zulke situaties denkt NHG met u mee en kijken ze samen met uw hypotheekverstrekker naar een oplossing. Mogelijk kunt u uw huis en hypotheek met andere voorwaarde dan behouden. Mocht verkoop met verlies (opbrengst is lager dan uw huidige hypotheek) de enige optie zijn, dan kan de NHG deze restschuld kwijtschelden.

Niet iedereen komt in aanmerking voor de NHG, u moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. U moet bijvoorbeeld aan de kostengrens voldoen van €245.000 (inclusief 6% bijkomende kosten) in 2016. Het aankoopbedrag mag dus maximaal €231.132 zijn, ook al zijn de bijkomende kosten lager dan 6%. Bijkomende kosten moet u denken aan; notariskosten, overdrachtsbelasting of borgtochtprovisie. Vanaf 2017 wordt deze grens (dat voor 2009 ook het geval was), jaarlijks aan de gemiddelde huizenprijs 

Terug naar vastgoedtermen