Uw huis verkopen? Vraag vrijblijvend een bod aan

Makelaar

Een makelaar is een bemiddelaar in zowel onroerende- als in roerende zaken. Wanneer we de term in verband brengen met DamBorg dan wordt uiteraard een makelaar in onroerende zaken bedoeld (ook wel registergoederen). Een makelaar in onroerende goederen bemiddelt bij aankoop en verkoop van huizen, kantoren en winkels. Tevens bemiddelt hij bij huur en verhuur van huizen, kantoren en winkels. De makelaar is dus een tussenpersoon en bemiddelt enkel tegen een vergoeding, courtage genoemd. Courtage is gemiddeld een bedrag van 1,5% tot 2,5% van de verkoopsom. Om een huis te verkopen met een verkoopsom van €500.000 betaalt u dus in veel gevallen €7.500 tot €12.500 courtage.
Alle zaken zoals het opstellen van een propositie als de begeleiding van de koopovereenkomst bij de notaris worden door de makelaar begeleid. Een makelaar is een vrij beroep dat wil zeggen dat iedere particulier mag optreden als makelaar. Wel zijn er een paar beroepsverenigingen zoals NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars), VBO (Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed) en LMV (Landelijke Makelaars Vereniging).

DamBorg en makelaar

DamBorg bespaart u de kosten van een makelaar, het makelaarscourtage. Daarnaast neemt DamBorg uiteraard ook de notariskosten voor haar rekening. De verkoopsom is dus het gehele bedrag dat u ontvangt bij verkoop van uw huis of pand. Tevens is de koopsom zonder voorbehoud van financiering, zodat u direct zekerheid heeft. Op de particuliere markt via een makelaar is een bod meestal onder voorbehoud van financiering. De ervaring leert dat het uiteindelijk toch vaak stukloopt, omdat de kopende partij de financiering niet rond kan krijgen (zie ook: hypotheek).

Terug naar vastgoedtermen